fbpx

Skip to Content

Blog

VODIČ ZA DOJENJE – ZA TATE

Drage tate, vaša uloga u brizi o bebi je jako bitna, čak i u hranjenju bebe. Budite podrška i deo tima. Kupanje bebe, menjanje pelena, uspavljivanje, igranje sa bebom, su samo neki od načina da se upoznate i povežete sa vašom bebom, što je od izuzetnog značaja za njen dalji razvoj. Istovremeno, bićete podrška i vašoj partnerki, što će učvrstiti i taj odnos koji višestruko bude uzdrman kada beba dođe na svet.

Kako tate mogu biti podrška:

  • učenjem o pojedinostima i izazovima dojenja, možete više biti deo tima i učestvovati u rešavanju tekućih poteškoća
  • pružute bebi telesno utočište, držite bebu u naručju što češće možete
  • kupajte bebu, to je idealna prilika za uživanje u igri i opuštanje pred spavanje
  • učestvujte aktivno u održavanju domaćinstva i pripremanju obroka za vašu partnerku i vas. Dojenje zahteva kompletne i redovne obroke, kao i unošenje dovoljno tečnosti, za šta mame često nemaju vremena
  • tokom noćnog dojenja, učestvujte u drugim aktivnostima pre i posle samog dojenja
  • konačno, ukoliko vaša partnerka odluči da ne doji bebu, podržite njen izbor, u redu je da ga ima

 

0 Continue Reading →

BEBIN KUTAK – kako opremiti sobu za bebu

Važnost ambijenta u kom beba boravi, je od velikog značaja. Soba namenjena bebi će biti njeno utočište, njeno malo carstvo za uživanje i mesto u kojem ona boraviti najviše, tokom prvih meseci života.  Zato je veoma bitno da obratimo pažnju na nekoliko važnih pitanja.

Tri najbitnija pitanja su BEZBEDNOST, FUNKCIONALNOST I LEPOTA..

Prvo pitanje sa kojim se susreću mnogi mladi roditelji je da li je ispravno da beba spava sa roditeljima u sobi ili je potrebno bebu odvojiti u zasebnu sobu. Najbolje je ako detetu možete da obezbedite zasebnu sobu. Ona treba da bude u blizini vaše sobe, kako bi vam bilo lakše kada ustajete noću. Preporučljivo je da u prvim mesecima roditelji budu u istoj sobi sa novorođenčetom, kako bi mogli da prate sve što se dešava i da blagovremeno odreaguju.

Soba mora da bude dobro osvetljena, da se redovno provetrava, čisti, a stvari treba rasporediti tako da vam uvek budu pri ruci.

 

Potom dolazimo do pitanja  “Šta nam je sve potrebno”.

Krevetić za spavanje, ormarić za odeću i mesto za higijenske potrepštine i za previjanje, kao i stolica za vas dok budete hranili ili ljuljali dete. To je sve što vam je zapravo potrebno prvih nekoliko meseci. Svo pokućstvo za dečiju sobu treba biti dovoljono čvrsto tako da ga dete, kad malo poraste, neće moći prevrnuti na sebe koristeći ga kao oslonac pri podizanju na svoje noge. Izdignute i zaobljene ivice obezbeđuju sigurnost i štite bebu od povreda.

Kada se odlučite za kupovinu  nameštaja, ono na šta morate obratiti pažnju je, osim njihove funkcionalnosti i sigurnosti, svakako IZGLED. Zašto ? Jer prva bebina saznanja su upravo vizuelna. Ono na šta treba obratiti posebnu pažnju su svakako BOJE. U odabiru boja, potrebno je bebi obezbediti izazove za njena vizuelna saznanja, boje koje će bebu pozivati ih gleda i na taj način motivisati njene nervne ćelije da se spajaju i čine neuronsku mrežu, važnu i neophodnu za svaki budući intelektualni napredak. Dok se vid u potpunosti ne razvije, najbolje će primjećivati jake kontraste boja iz okoline.

Boje utiču na naše emocije, postupke i izazivaju reakcije. Važno da se boje „pravilno“ uklapaju i izbegne preterano šarenilo. Deca dobro reaguju na svetle i jarke boje jer one reflektiraju živahnost dječje prirode.
Mekane, nežne i pastelne boje dobar su odabir za zidove i namještaj u sobi u kojoj će beba spavati. Boje kojima se kreči soba za bebu, pre svega ne bi trebalo da budu toksične, već po mogućstvu bez mirisa i ekološke. Ako ste se odlučili za zidove bez šara, onda slobodno dekorišite krevetac bez razmišljanja da li ima previše boja. Na tom putu možete se poigrati u odabiru POSTELJINE, OGRADICE, PREKRIVAČA I VREĆE. Tekstil u izradi ovih komada, mora biti sertifikovan u skladu sa najvišim standardima u sertifakaciji tekstila, koji garantuje neprisustvo toksičnih materija.

0 Continue Reading →

Bebin san – kako obezbediti dobar san beba

Svim roditeljima, je, bez dileme, od izuzetnog značaja da njihove bebe noću spavaju mirno i dovoljno dugo. Optimalna količina sna za novorođenče je od 16-20 sati, za bebe od 3 do 6 nedelja 15-18 sati, za bebe od 4-6 meseci 9-12 sati noću i prvobitno dva a potom jedno dnevno spavanje tokom dana. San beba i dece se sastoji od faze dubokog sna u kojoj e je beba spokojna i odmara i REM faze spavanja ili faze tokom koje se može lako probuditi.

Kvalitetan san beba, uslov je za miran san roditelja, kojima je san neophodan za sve izazove svakodnevice. Da bi vaša beba noću mirno spavala, postoji nekoliko METODA  koje stručnjaci preporučuju i koje je poželjno sprovoditi kroz svakodnevne rituale..

Jedna od najvažnijih metoda za uspostavljanje dobrih navika i normalnog sna su konstantni RITUALI , koji stvaraju osećaj sigurnosti, što je od izuzetnog značaja za bebe i malu decu. Pre svega, svakako je neophodno da se uverite da beba nije gladna, zatim da je prostorija u kojoj beba spava dobro provetrena i da obiluje čistim vazduhom, zatim, da je temperatura u spavaćoj sobi optimalna, dakle oko 22 stepena C. Vodite računa da postoji prigušeno svetlo i izbegavajte glasne zvukove. Zapamtite takođe, kako bismo osigurali sigurnost naše bebe tokom spavanja, potrebno je da imamo odgovarajuće krevete, dušeke i ogradice koje štite bebe od eventualnih udaraca o krevetić, usled pomeranja.

Dušek, posteljina, ogradica i pidžama, bi trebalo da poseduju sertifate da su u njihovoj izradi korišćeni ISKLJUČIVO MATERIJALI koji su bezbedni po zdravlje vaše bebe. Koristite vreću za spavanje umesto prekrivača. Prekrivači su praktični za dan, za šetnje i pokrivanje u kolicima ili u trenutcima kada ste budni i možete kontrolisati da li je beba otkrivena.

Sljedeća metoda koja pridonosi da beba lakše zaspi su KUPKE Opuštanje uz kupku možemo realizovati svakodnevno. Važno je da budu u isto vreme, dakle pred noćno spavanje. Kupke relaksiraju i umiruju.

Deca vole da slušaju mamin glas kao i tatin. Čitajte im pred spavanje. Nemojte pružiti detetu jake senzacije, kroz burne doživljaje pre spavanja, dakle pre spavanja je potrebno da imate mirne trenutke, bliskosti, maženja, razmene ljubavi.  Akcija tokom dana donosi mir noću. Vrlo je važno da su roditelji dosledni u svojim nastojanjima, tako da bi bilo idealno da tokom dana dete ne spava predugo, da se ne zamračuje soba tokom dana, ali da pred spavanje kroz svaku aktivnost, beba razume da je vreme za spavanje.

Dešavaće se da se beba probudi tokom noći, što može biti samo na kratko, stoga ne raguje odmah, već se prvobitno uverite da li će ubzo potom nastaviti da spava, što neretko bude slučaj, ili naprotiv njeno buđenje zatheva vašu intervenciju, jer je gladna, ima mokru pelenu, pretoplo joj je, ili je nesto boli.

0 Continue Reading →

OEKO-tex sertifikat i zašto je važan..?

Oeko-Tex Standard 100 je nezavisni sistem za ispitivanje i sertifikaciju za tekstilne proizvode iz svih faza proizvodnje duž tekstilnog lanca vrednosti. Oeko-Tex 100 sertifikatom se utvrđuje da vlakno ne sadrži nikakav trag hemikalija koje predstavljaju pretnju po zdravlje.

Primeri proizvoda koji mogu biti sertifikovani su : sirove i bojene tkanine, pletenine i tkani materijali, asesoar , kao i sve vrste gotovih tekstilnih proizvoda.

Poznato je da štetne hemikalije mogu da uđu u telo kroz kontakt sa kožom i tokom 1990-ih bila je uobičajena praksa da neki proizvođači koriste štetne materije prilikom proizvodnje proizvoda od tekstila. Oeko-Tex® obezbeđuje standarde za supstance koje obuhvataju:

– kancerogena sredstva za bojenje

– formaldehid

– teški metali

– pesticide

– konzervansi kao što su pentahlorfenol i tetrachlorophenol

Oeko-Tek sertifikat takođe testira na pH vrednosti i boje.

Da bi mogli da prikažu Oeko-Tek oznaku na svojim proizvodima proizvođači moraju da se pridržavaju niza testova u svim fazama proizvodnje – od sirovina do finalnog proizvoda, kao i u svim procesima između. Sertifikat se obnovlja na godišnjem nivou, ali se može oduzeti ako proizvođač ne postupi u skladu sa standardima Oeko-Tex.

3 Continue Reading →

MALI VODIČ O VREĆAMA ZA SPAVANJE ZA BEBE

Većini roditelja beba I male dece nedostaje san I odmor. Dobar san beba uslov je za dobar san roditelja, koji je i za bebe I za roditelje izuzetno važan. U tom smislu neophodo je otkloniti sve što san bebe moze da remeti. Za početak potrebno je potvrditi da beba nije gladna, ni pune pelene, zatim pružiti im osećaj sigurnosti I konačno obezbediti im optimalan osećaj toplote, ali I slobode I komfora.

Većina beba je nemirna tokom noći, okreću se i vrte, igraju dok ne utonu u san. Mame, dakle, da bi bile sigurne da beba ima dovoljno toplote, ustaju i pokrivaju bebu, tokom cele noći. Kada je u vreći beba se ne može otkriti i samim tim roditelji neće imati potrebu da ustaju i proveravaju. Pored toga što ce bebi pružiti potrebnu toplotu, vreće obezbedjuju i bezbednost, jer se isključuje rizik od gubitka vazduha ukoliko se beba umota u prekrivač kojim je pokrivena ili ga prebaci preko glave.

Vreće za spavanje za bebe mogu se koristiti tokom sva cetiri godišnjs doba

Razlikuju se  prema stepenu topline koju pružajuZimske vreće su punjene dok su vreće za proleće, leto i jesen dvoslojne i jedino prilagodjavamo bebino oblačenje godišnjem dobu.

Tkanine od kojih se izradjuju vreće, preporučuje se da budu od prirodnih vlakna, zbog prozračnosti same tkanine i održavanja optimalne toplote. Pri odabiru proizvoda od tekstila koje ce biti u dodiru sa kožom bebe jako je važno da tkanine poseduju sertifikat koji garantuje nepostojanje materija štetnih po zdravlje, za udisanje ni u direktnom dodiru sa kožom. Sve što može naštetiti vašim mališanima je strogo zabranjeno i kontrolisano  pomoću ovakvih certifikata u oblasti tekstila.

Govoreći o izgledu i dizajnu, jasno je da upotrebna vrednost nije jedina koja je važna. Bebe posmatraju isto kao i mi i važno je da budu upućene na kvalitetne estetske sadržaje. Cilj dizajniranja, je svakako pronalaženje najboljeg odnosa između funkcionalnosti i  estetike, tragajući za balansom i harmonijom koja će deci obezbediti osećaj prijatnosti.

Ovako kreirani proizvodi, imaju i edukativnu vrednost, oblikujući estetsku svest kod dece, kroz kreiranje estetskog bića od najranijih dana, pružajući uživanje i u estetskom doživljanju, što će u budućnosti biti razlog za odabir istih ili sličnih estetskih sadržaja.

0 Continue Reading →

YOUR SHOPPING BAG