Bebin san – kako obezbediti dobar san beba

Kako obezbediti dobar san beba

Svim roditeljima, je, bez dileme, od izuzetnog značaja da njihove bebe noću spavaju mirno i dovoljno dugo. Optimalna količina sna za novorođenče je od 16-20 sati, za bebe od 3 do 6 nedelja 15-18 sati, za bebe od 4-6 meseci 9-12 sati noću i prvobitno dva a potom jedno dnevno spavanje tokom dana. San beba i dece se sastoji od faze dubokog sna u kojoj e je beba spokojna i odmara i REM faze spavanja ili faze tokom koje se može lako probuditi.

Kvalitetan san beba, uslov je za miran san roditelja, kojima je san neophodan za sve izazove svakodnevice. Da bi vaša beba noću mirno spavala, postoji nekoliko METODA  koje stručnjaci preporučuju i koje je poželjno sprovoditi kroz svakodnevne rituale..

Jedna od najvažnijih metoda za uspostavljanje dobrih navika i normalnog sna su konstantni RITUALI , koji stvaraju osećaj sigurnosti, što je od izuzetnog značaja za bebe i malu decu. Pre svega, svakako je neophodno da se uverite da beba nije gladna, zatim da je prostorija u kojoj beba spava dobro provetrena i da obiluje čistim vazduhom, zatim, da je temperatura u spavaćoj sobi optimalna, dakle oko 22 stepena C. Vodite računa da postoji prigušeno svetlo i izbegavajte glasne zvukove. Zapamtite takođe, kako bismo osigurali sigurnost naše bebe tokom spavanja, potrebno je da imamo odgovarajuće krevete, dušeke i ogradice koje štite bebe od eventualnih udaraca o krevetić, usled pomeranja.

Dušek, posteljina, ogradica i pidžama, bi trebalo da poseduju sertifate da su u njihovoj izradi korišćeni ISKLJUČIVO MATERIJALI koji su bezbedni po zdravlje vaše bebe. Koristite vreću za spavanje umesto prekrivača. Prekrivači su praktični za dan, za šetnje i pokrivanje u kolicima ili u trenutcima kada ste budni i možete kontrolisati da li je beba otkrivena.

Sljedeća metoda koja pridonosi da beba lakše zaspi su KUPKE Opuštanje uz kupku možemo realizovati svakodnevno. Važno je da budu u isto vreme, dakle pred noćno spavanje. Kupke relaksiraju i umiruju.

Deca vole da slušaju mamin glas kao i tatin. Čitajte im pred spavanje. Nemojte pružiti detetu jake senzacije, kroz burne doživljaje pre spavanja, dakle pre spavanja je potrebno da imate mirne trenutke, bliskosti, maženja, razmene ljubavi.  Akcija tokom dana donosi mir noću. Vrlo je važno da su roditelji dosledni u svojim nastojanjima, tako da bi bilo idealno da tokom dana dete ne spava predugo, da se ne zamračuje soba tokom dana, ali da pred spavanje kroz svaku aktivnost, beba razume da je vreme za spavanje.

Dešavaće se da se beba probudi tokom noći, što može biti samo na kratko, stoga ne raguje odmah, već se prvobitno uverite da li će ubzo potom nastaviti da spava, što neretko bude slučaj, ili naprotiv njeno buđenje zatheva vašu intervenciju, jer je gladna, ima mokru pelenu, pretoplo joj je, ili je nesto boli.