Bebin kutak – kako opremiti sobu za bebu

Kako opremiti sobu za bebu

Važnost ambijenta u kom beba boravi, je od velikog značaja. Soba namenjena bebi će biti njeno utočište, njeno malo carstvo za uživanje i mesto u kojem ona boraviti najviše, tokom prvih meseci života.  Zato je veoma bitno da obratimo pažnju na nekoliko važnih pitanja.

Tri najbitnija pitanja su BEZBEDNOST, FUNKCIONALNOST I LEPOTA.

Prvo pitanje sa kojim se susreću mnogi mladi roditelji je da li je ispravno da beba spava sa roditeljima u sobi ili je potrebno bebu odvojiti u zasebnu sobu. Najbolje je ako detetu možete da obezbedite zasebnu sobu. Ona treba da bude u blizini vaše sobe, kako bi vam bilo lakše kada ustajete noću. Preporučljivo je da u prvim mesecima roditelji budu u istoj sobi sa novorođenčetom, kako bi mogli da prate sve što se dešava i da blagovremeno odreaguju.

Soba mora da bude dobro osvetljena, da se redovno provetrava, čisti, a stvari treba rasporediti tako da vam uvek budu pri ruci.

Potom dolazimo do pitanja  “Šta nam je sve potrebno”.

Krevetić za spavanje, ormarić za odeću i mesto za higijenske potrepštine i za previjanje, kao i stolica za vas dok budete hranili ili ljuljali dete. To je sve što vam je zapravo potrebno prvih nekoliko meseci. Svo pokućstvo za dečiju sobu treba biti dovoljono čvrsto tako da ga dete, kad malo poraste, neće moći prevrnuti na sebe koristeći ga kao oslonac pri podizanju na svoje noge. Izdignute i zaobljene ivice obezbeđuju sigurnost i štite bebu od povreda.

Kada se odlučite za kupovinu  nameštaja, ono na šta morate obratiti pažnju je, osim njihove funkcionalnosti i sigurnosti, svakako IZGLED. Zašto ? Jer prva bebina saznanja su upravo vizuelna. Ono na šta treba obratiti posebnu pažnju su svakako BOJE. U odabiru boja, potrebno je bebi obezbediti izazove za njena vizuelna saznanja, boje koje će bebu pozivati ih gleda i na taj način motivisati njene nervne ćelije da se spajaju i čine neuronsku mrežu, važnu i neophodnu za svaki budući intelektualni napredak. Dok se vid u potpunosti ne razvije, najbolje ćeprimjećivati jake kontraste bojaiz okoline.

Boje utiču na naše emocije, postupke i izazivaju reakcije. Važno da se boje „pravilno“ uklapaju i izbegne preterano šarenilo. Deca dobro reaguju na svetle i jarke boje jer one reflektiraju živahnost dječje prirode.

Mekane, nežne i pastelne boje dobar su odabir za zidove i namještaj u sobi u kojoj će beba spavati. Boje kojima se kreči soba za bebu, pre svega ne bi trebalo da budu toksične, već po mogućstvu bez mirisa i ekološke. Ako ste se odlučili za zidove bez šara, onda slobodno dekorišite krevetac bez razmišljanja da li ima previše boja. Na tom putu možete se poigrati u odabiru POSTELJINE, OGRADICE, PREKRIVAČA I VREĆE. Tekstil u izradi ovih komada, mora biti sertifikovan u skladu sa najvišim standardima u sertifakaciji tekstila, koji garantuje neprisustvo toksičnih materija.